Лише у жовтні 2018 року порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги експорту курятини зросли майже на 50 тисяч тон.

Про це зазначила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку "Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", кандидат економічних наук Наталія Копитець.

Читайте також: Вино та яблука: чого більше Україна стала продавати за кордон

На її думку, через невпинне зменшення пропозиції курятини для українців оператори ринку підвищують на неї ціни.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, починаючи з 2016 року простежується щорічне підвищення цін на м’ясо птиці. Середня ціна м’яса птиці, проданого по всіх каналах реалізації у 2017 році, майже на третину (+31,3%) перевищила показник 2016 року і склала 28285,1 гривні за тону.

Найвищі ціни реалізації м’яса птиці у 2017 році спостерігалися: у Івано-Франківській області – 47908,5 грн/т, а мінімальні – 15534,1 грн/т – на Чернігівщині.

Оптово-відпускні ціни на м’ясо птиці постійно зростають упродовж усього року. Причина як у зростанні цін на саме виробництво внаслідок подорожчання електроенергії, газу та комбікорму, так і в подорожчанні інших видів м’яса – яловичини і свинини,
– пояснила Наталія Копитець.

Якщо наприкінці 2016 року підприємства-виробники продавали курятину за ціною 33,88 грн/кг, то у відповідний період 2017 року – за 44,43 грн/кг, тобто на 31,1% дорожче.

Станом на кінець грудня 2017 року найвищі оптово-відпускні ціни на курятину спостерігалися у Хмельницькій області (53,00 грн/кг), а найнижчі – у Львівській області (36,00 грн/кг).

У січні-жовтні 2018 року оптово-відпускна ціна на курятину була на рівні відповідного періоду 2017 року і становила 45,70 грн/кг. При цьому найбільше за м’ясо птиці правили на Хмельниччині (53,00 грн/кг), а найменше – на Івано-Франківщині (38,00 грн/кг).

Читайте також: Які продукти і в кого купує Україна в 2018 за кордоном: інфографіка

Аналіз роздрібних цін у підприємствах торгової мережі і на ринках, проведений науковцями Інституту аграрної економіки, продемонстрував, що протягом 2017 року тушки курей подорожчали проти 2016 року на 30,4% – до 53,91 грн/кг.

Високі роздрібні ціни на тушки курей середньої вгодованості у кінці 2017 року спостерігалися у Дніпропетровській (59,49 грн/кг), Сумській (58,50 грн/кг) та Миколаївській (58,48 грн/кг) областях, а мінімальні ціни – на Вінниччині (44,90 грн/кг).

За січень-жовтень 2018 року роздрібна ціна на тушки курей середньої вгодованості зросла на 7,1% порівняно з відповідним періодом 2017 року і становила 57,22 грн/кг.

Найдорожчими тушки були на Закарпатті (60,01 грн/кг) області, а найдешевшими – у Вінницькій області (46,17 грн/кг).

У великих супермаркетах, незважаючи на низьку купівельну спроможність населення, ціни на м’ясо птиці повільно, але впевнено вийшли на середньоєвропейський рівень,
– наголосила Наталія Копитець.

У них ціна за курячу тушку становить 53-65 грн/кг, куряче філе – 100-115 грн/кг, гомілку – 45-61 грн/кг, крило – 63-75 грн/кг, стегно – 67-80 грн/кг.

На ринках ціни на кілька гривень нижчі, але й там спостерігається тенденція до подорожчання, зауважила експерт. При цьому роздрібні ціни на тушку курячу в Україні на 10,3% вищі, ніж у Польщі та Угорщині.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2018 року ціни на всі види м’яса птиці підвищаться ще на 10%. Цьому, зокрема, сприятиме збільшення попиту напередодні Новорічних свят та низька купівельна спроможність споживачів, які не зможуть придбати більш дорогі яловичину та свинину, підсумувала Наталія Копитець.

Читайте також: Скільки інвестували в розвиток села за останні роки: інфографіка