За словами юристів, держава своєю невиваженою політикою випихає своїх же бізнесменів за кордон, адже там простіше структурувати бізнес. Але якщо вони сьогодні там лише організовують бізнес та інвестують в Україну, то з часом можуть і повністю перенести свою діяльність за кордон.

Іноземні компанії, які працюють в Україні, заявляють про себе відкрито, тоді як наш бізнес більшою мірою представлений офшорними компаніями, зауважують експерти. Через те що українці реєструють свої компанії у інших юрисдикціях, наприклад, Кіпрі чи на інших іноземних островах, держава втрачає контроль над бізнесом. Антимонопольний комітет не може достовірно з"ясувати власників підприємств, а податкова не може ефективно мобілізувати податки, зауважують фахівці. Проте саме використання компаній інших юрисдикцій вигідне українським бізнесменам з огляду на низку факторів.

“Між Кіпром та Україною діє угода про уникнення подвійного оподаткування, яка булла укладена ще за часів Радянського Союзу, вона передбачає нульову відставку ставку на вивід дивідендів та вивід процентів по запозиченнях”, - каже старший партнер Horwath DSP Limited. Андреас Піфаніс.

За словами експертів, виведення коштів з України є невід'ємною частиною стратегій великого українського бізнесу. Проте така політика компаній не стимулює розвиток нових механізмів корпоративного управління, які потрібні для розвитку економіки країни в цілому, зауважують фахівці.

“Невизначеність дуже некомфортна, і через це ми маємо ситуацію коли більшість інвесторів, які звикли працювати з нашими державними органами через офшорні компанії, це українці або росіяни, але нажаль дуже часто вони не приносять ноу-хау, не приносять нових механізмів корпоративного управляння, які дійсно нам потрібні, і які могли би покращити ситуацію інвестиційну в Україні”, - каже керівник юридичного департаменту ІК Dragon Capital Святослав Шеремета.

Зауважимо, п’ятірка країн-лідерів за обсягами інвестиції в Україну виглядає наступним чином: Кіпр, Німеччина, Нідерланди, Австрія та Великобританія. За результатами року притік прямих іноземних інвестицій в Україну зросте не більше ніж на 4 млрд. дол., заявляють експерти. При цьому негативне сальдо зовнішньої торгівлі вже перевищило 8 млрд. дол.