Натомість представники міжнародних компаній запевняють: вести бізнес в Україні стало важче. Хабарі за останні 2 роки зросли з 6% від виручки компанії до 10-ти.

Міжнародним компаніям, які жаліються на погіршення інвестиційного клімату, очільник уряду не вірить. Каже податковий і адміністративний тиск, внаслідок проведених реформ, зменшився в рази

"Ми за ці 2 роки вдвічі зменшили кількість існуючих в країні податків", - заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Я не можу, на жаль, сказати, що ми це відчули на своєму бізнесі", - сказав генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала.

Відсутність системних дій у боротьбі з бюрократією та корупцією перетворює добрі наміри влади у мильну бульбашку, - вважає економіст Олег Устенко.

"На практиці центральний уряд в Києві полегшує процедури, кількість ліцензій різко знижується, але в кінці виявляється, що через 2-3 місяці місцеві органи починають плодить куди більшу кількість регулятивних актів, які негативно впливають на бізнес на місцях, а це проблема, зв'язок центру з регіонами", - вважає виконавчий директор міжнародного фонду Олег Устенко.

Попри таку ситуацію, приплив іноземних інвестицій в Україну за рік зріс на 20-30%. Втім, це є результатом не внутрішньої політики, а швидше покращення світової економічної ситуації, певні економісти.